Nordic Accessibility Group på turné

Jobbar du som redaktör eller med digitala funktioner, e-tjänster eller kanske på ett annat sätt med webbplatser, intranät eller appar inom offentlig sektor?

Då har vi rätt utbildning för dig!
Vid fyra tillfällen under 2020 kommer Nordic Accessiblity Group att hålla en utbildningsdag. Vi kommer till Dalarna, Göteborg, Stockholm och Skåne. Under dagen kommer du bland annat att  lära dig mer om grunderna i digital tillgänglighet, om vad webbtillgänglighetsdirektivet innebär samt hur din organisation ser till att erbjuda tillgängliga e-tjänster.

Utbildningsledarna

Utbildningsledarna för denna turné har lång erfarenhet av att utbilda och föreläsa kring tillgänglighet, gemensamt är att alla tre har samma motivation och passion för att förbättra tillgänglighet och inkludering i den -digitala så väl den fysiska världen.


Porträttfoto, Stefan Johansson

Stefan Johansson har i snart 30 år arbetat med tillgänglig information och kommunikation. Stefan är teknologie doktor vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm hans forskningsområde handlar om hur digitaliseringen kan användas för att göra samhället mer universellt och tillgängligt utformat.


Porträttfoto, Andreas Cederbom

Andreas har mer än 16 års erfarenhet av tillgänglighet och användarcentrerad kvalitetssäkring. Han har varit med och utformat IAAPs certifiering och har under de senaste åren fokuserat på teststrategier och hur större organisationer jobbar med tillgänglighetsarbetet.
Andreas är en efterfrågad föredragshållare och utbildare kring tillgänglighet, lagstiftning och kvalitetssäkring.


Porträttfoto, Hampus Sethfors

Hampus är en UX-designer som nischat sig på tillgänglighet och har mer än 5 års erfarenhet av att jobba med tillgänglighet.
Han är grundare av Axess Lab, driver ett meetup om tillgänglighet (t12t meetup) och har som mission i livet att sprida kunskap om tillgänglighet och inkluderande design. Hampus ligger bland annat bakom apparna Dit-i-tid och ResLedaren tillsammans kollegan Joel.


Innehåll på kursdagen

Tillgänglighet för alla (introduktion)

Denna del riktar sig till alla inom er verksamhet, vi ger er en bra grund för att höja förståelsen och för att börja arbeta med tillgänglighet.

Varför är det så viktigt att göra våra digitala tjänster tillgängliga? Har inte de som har behov egna hjälpmedel för att förstå texterna? Många frågor och funderingar dyker upp när man börjar jobba med tillgänglighet, men är det så krångligt som vi tror? 

Vi reder ut de olika begreppen, går igenom vikten av att ha ett samhälle som höjer den digitala och fysiska inkluderingen och ger exempel på bra och dålig tillgänglighet.

Lagen om tillgänglighet 

Webbtillgänglighetsdirektivet trädde i kraft den 23 september 2018 i Sverige. 
Genom vår denna del får ni en tydlig förklaring av vad lagen innebär. Om vi uppfyller lagen, räcker det för att bli tillgänglig? Vad händer om vi inte uppfyller lagen?

Vi går igenom webbtillgänglighetsdirektivet, WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines) som ligger till grund för EN 301 549 som är den europeiska tillgänglighetsstandarden och ger tips på hur man metodiskt når upp till lagen inom sin verksamhet. 

Riktlinjer för e-tjänster

I vårt moderna samhälle går fler och fler över till e-tjänster för att minimera hanteringen av dokument, vi brottas dagligen för att få alla som publicerar pdf-dokument att publicera dem tillgängligt och hålla sig till mallen vi arbetat fram. För att underlätta hanteringen av formulär och för att uträtta olika ärenden är det mer fokus på e-tjänster än vad det har varit förut. Det finns fördelar och nackdelar med allt, att vi publicerar e-tjänster betyder inte per automatik att alla kan ta del av dem. Ibland kan det vara på grund av att man saknar e-legitimation och ibland kan det vara att e-tjänsterna är otillgängliga.

I denna del fokuserar vi på att se till att ge er de rätta verktygen för att ta fram tillgängliga e-tjänster, vi presenterar våra riktlinjer och går igenom vår metod för att se till e-tjänsterna ni beställt/byggt är tillgängliga för alla.  

Program

9:00               Tillgänglighet för alla
9:45               Kaffe
10:00            Lagen om tillgänglighet 
11:30            Lunch
12:30            Riktlinjer för e-tjänster
14:00            Kaffe
14:30            Frågor och avslutning

Pris:
1 900 kr per person, lunch och kaffe ingår i priset, moms tillkommer. Anmälan är bindande men om du får förhinder så kan ge din plats till någon annan.
Tid: kl 09:00 – 15.00

Datum och plats

Dalarna* (Leksands kommunhus):                                                       18/3
Stockholm (H2, Healthhub, Hälsingegatan 45):                                 21/4
Västra Götaland (Ågrenska, Göteborg):                                              17/9
Skåne (vi återkommer om plats):                                                         20/10

*I samarbete med Leksands kommun

Skicka din anmälan till oss eller ring oss:

E-post: Info@nordicag.com
Telefon: 08-21 26 00

Avanmälan ska ske senast 14 dagar innan utbildningsdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *